fbpx
полезно

Какво е важно да знаете за типа кожа преди лазерна епилация?

Днес все повече хора избират неинвазивни методи за корекция на външния вид. Напоследък тези възможности нараснаха неимоверно много, което е чудесно! Все пак необходимо е да разбирате същността на Вашата кожа и нейната реакция към някои процедури, особено към лазерната епилация, за да изберете правилната процедура. Съществуват определени фактори, които трябва да бъдат взети под внимание от Вас и терапевта Ви преди да се пристъпи към процедура с лазер.

Какво стои зад цвета на кожата? Обикновено, цветът на кожата е генетично определен от родителите. Децата на родители със светъл тип кожа също притежават светли нюанси. Същото се отнася и за тъмната кожа. И въпреки че за всеки индивид същинският нюанс на кожата може да бъде повлиян от множество фактори, меланинът е този, който играе основна роля в пигментирането на кожата. Меланинът е пигмент, произведен от организма ни, когато се излагаме на слънце. Той осигурява защита на кожата от слънчево изгаряне и от вредните ултравиолетови лъчи.

Повечето хора свеждат познанията си за тип на кожата до три вида – мазна, чувствителна и суха. Всъщност това не са типове кожа. Когато специалист класифицира типа кожа, обикновено се използва скала, наречена Скалата на Фицпатрик. Тя е разработена от американския дерматолог Томас Фицпатрик.

Скалата на Фицпатрик е универсална скала, използвана от дерматолозите в света, за класифициране на типа кожа. Според скалата се определят 6 типа на базата на цвят, поражения от слънцето и реакция на кожата на слънчевата светлина.

Шестте типа кожа са:

Тип 1. Хората с кожа тип 1 имат цвят на кожата слонова кост или почти бял, по кожата почти винаги се появяват лунички и почти винаги изгаря на слънце и не може да придобие тен. Обикновено имат светлосини, светлозелени или светлосиви очи и червена или светло руса коса.

Тип 2. Хората с кожа тип 2 имат светла до бледа кожа, често с лунички, кожата изгаря на слънце и рядко придобива тен. Обикновено имат сини, зелени или сиви очи с руса коса.

Тип 3. Хората с кожа тип 3 имат светла до бежова кожа със златист оттенък, която понякога изгаря на слънце, понякога задържа тен. Те имат светло кафяви или лешникови очи с тъмно руса или светло кестенява коса.

Тип 4. Тези хора имат кожа с маслинов до светлокафяв цвят, която рядко изгаря на слънце  и образува равномерен  тен.  Те имат тъмнокафяви очи и коса.

Тип 5. Хората от тип 5 имат кожа с по-тъмен нюанс на кафявото, но не е истински тъмна. Те винаги имат тен и никога не изгарят на слънцето. Много рядко имат лунички. Техните очи и коси варират от тъмно кафяво до черно.

Тип 6. Хората от тип 6 имат кожа с много тъмнокафяв цвят или с най-тъмния оттенък на кафявото, която никога не изгаря на слънце и винаги поддържа тен. Техните очи и коса са черни.

Какво е важно да знаете? Причината да разбирате своя тип кожа по отношение на лазерната епилация е, че ако лазер бъде приложен към по-тъмна кожа, ефектът му може да бъде намален, дори и негативен. Негативният ефект обикновено се проявява под формата на хипопигментация или хиперпигментация. Като цяло това означава, че производството на меланин в тялото е забавен (или спрял) или, обратното – увеличен. Ако имате по-тъмен тип кожа, препоръчително е да се посъветвате със специалист относно най-добрата практика.

Доскоро не съществуваха истински добри и безопасни опции за лазерна епилация, приложими за хора с по-тъмен тип кожа. Но благодарение на бурното развитие на технологиите и внедряването им в бюти сектора, вече можем да се похвалим с апаратура, подходяща за третиране и на тъмен тип кожа.

Лазерна технология на лазера FOTORA използва дължина на вълната 808 nm, считана за златен стандарт в лазерната епилация. Процедурите са безопасни, ефективни, комфортни и бързи. Освен трайното и безболезнено премахване на нежеланото окосмение, третирането оставя кожата по-гладка и по-нежна, омекотява я и я избелва, стяга порите, премахва растящите навътре косми, засилва метаболизма и изхвърля токсините.