fbpx
полезно

Лазерна епилация срещу фотоепилация (IPL)

Да, има разлика между двата начина на епилация и тя е значителна! Разликата е както в използваната технология, така и в ефективността и трайността на резултата.

  • И двата уреда използват светлина, за да постигнат ефекта на трайно обезкосмяване. Целта им е посредством меланина – тъмния пигмент в кожата и косъма – да повлияят върху развитието и растежа на космите. Механизмът на действие е сходен. Светлинната енергия се привлича от меланина в космите. Самите косми служат като проводник на енергията, отвеждайки я до фоликула под формата на топлина. Силното загряване води до увреждане на корена на косъма, лишавайки го от възможността отново да се възстанови. С натрупване на процедурите значително се намалява скоростта на растеж на космите, както и дебелината на косменото стъбло. Крайната цел е да се спре растежа на космите.
  • IPL апаратите, наричани още фотоепилатори, използват широкоспектърна видима светлина. Те изпращат серия лъчи с различна дължина на вълната като се разчита, че някои от тях ще повлияят върху конкретната кожа и окосмение. IPL е съкращение на понятието интензивна пулсираща светлина (Intense Pulse Light). Светлината е проектирана да се насочва към специфични структури – при епилация тя се насочва към пигмента в космите.  
  • За разлика от фотоепилаторите лазерните апарати използват прецизни, мощни и концентрирани лазерни лъчи, с една единствена дължина на вълната. Лазерът може да се програмира така, че да се фокусира в малка точка и да прониква на точно определена дълбочина без да се разпространява като обикновена светлина. Лъчите на концентрирания светлинен поток се “улавят” от космите, проникват дълбоко в порите и директно се насочват към корена, за да го унищожат.
  • По принцип широкоспектърната светлина на фотоепилаторите се разпространява естествено, което допринася за по-голямото покритие на обработваната зона. В сравнение с лазерните устройства, времетраенето на процедурата е по-късо, но пък за сметка на това и малко по-болезнено. За да се постигне желания ефект са необходими и повече процедури.
  • Лазерните устройства фокусират светлината върху порите на кожата и насочват топлинната енергия директно към корена на косъма. Лазерната епилация е значително по-прецизна и дава по-бързи резултати в сравнение с фотоепилацията с по-малък брой процедури.  Дълготрайността на ефекта е до 12-15 години след приключване на пълния курс на обезкосмяване.
  • Двата метода на премахване на нежеланото окосмение са дългосрочни. Не трябва да се очаква незабавен ефект още след първата процедура. Необходимо е провеждането на поредица процедури при спазване на определени изисквания.
  • Страничните ефекти са сходни. След провеждане на процедура е възможно да се появи зачервяване или подуване на третираната зона, което обаче преминава в рамките на часове. Необходимо е обработваната кожа да се поддържа чиста и хидратирана.

Вече на пазара има огромен избор от фотоепилатори за домашна употреба. След първоначалната инвестиция за покупка на апарата, процедурите излизат съвсем изгодно. Естествено, съществува и развитие в цените за лазерна епилация – професионалните услуги вече са на съвсем достъпни цени. Не на последно място трябва да се отбележи и факта, че проведена от специалист, лазерната епилация е с ГАРАНТИРАНА БЕЗОПАСНОСТ, БЕЗБОЛЕЗНЕНОСТ, ЕФЕКТИВНОСТ и ДЪЛГОТРАЙНОСТ! 

Доверете се на професионалисти!