fbpx
полезно

Често задавани въпроси за лазерната епилация и подготовка за процедурата

Какво представлява лазерната епилация?

Ефективна ли е лазерната епилация?

Болезнена ли е лазерната епилация? 

Безопасна ли е лазерната епилация?

Какъв лазер да избера?

Предпочитаният лазер за работа в студио КАДИФЕ.

Колко процедури са необходими?

Какви са предимствата на лазерната епилация?

Какво трябва да знам преди лазерната епилация?

Колко време продължава процедурата?

Какво представлява лазерната епилация?

Ако желаете да се отървете от нежеланото окосмяване, изхвърлете самобръчките, уредите за фотоепилация или електроепилация, епилаторите, лентите за коламаска! Лазерната епилация е най-ефикасния и съвременен метод, който предлага трайно обезкосмяване по бърз и безболезнен начин с видим резултат още след първата процедура. Процедурата е ефективна при всички типове кожа и косъм, през всеки сезон. Резултатът е трайно обезкосмяване и подмладяване на кожата.

Лазерът използва прецизната технология на “селективната фототермолиза” – излъчване на светлина с висока енергия, концентрирана в тънък лъч. Дължината на вълната позволява на светлината да бъде погълнат от меланина – тъмния пигмент в кожата и космите. Енергията се фокусира към конкретна цел и не влияе на околните тъкани. Лъчът прониква през повърхността на кожата, загрява космените фоликули до определена температура и термично ги унищожава. Нежните космени фоликули и околните стволови клетки губят своята активност, като по този начин се постига трайно отстраняване на космите.

С помощта на специален накрайник се прилага метода на студена анестезия на кожата, т.е. с охлаждане на околната кожа се гарантира безболезненост и комфорт по време на процедурата.

Към началото

Ефективна ли е лазерната епилация?

С лазерна епилация може да се постигне дълготраен ефект на обезкосмяване – до 12-15 години. При правилно проведен курс може да се премахнат до 90-95% от нежеланите косми в третираната зона. Не могат да бъдат премахнати много светлите и белите косми, както и най-финия мъх.

Ефективността на курса зависи от няколко основни неща:

 • правилен избор на апарат спрямо фототипа на кожата и вида на косъма,
 • професионална квалификация на терапевта,
 • правилно подбрани от терапевта параметри за провеждане на процедурата,
 • спазване на интервала от време между процедурите,
 • спазване на указанията преди и след процедурата.

От значение са и индивидуални фактори като тип кожа, цвят и дебелина на косъма, възраст, хормонален баланс и прилагани медицински терапии.

Ефективността се гарантира с провеждане на пълен курс процедури, чиято продължителност зависи от зоната и индивидуалните особеност. Необходими са и поддържащи процедури в рамките на един път годишно. 

Резултатите от лазерната епилация са строго индивидуални. 

Принципно, още след първата процедура се забелязва видимо намаляване на окосмяването на третираната зона. С една процедура се унищожават около 20% от космите – тези,  които са били в активна фаза на растеж по време на процедурата . Техните фоликули са умъртвени и обикновено космите падат след 10-15 дни след процедурата. При останалите косми се наблюдава забавяне на растежа.

За да се постигне дълготраен ефект на обезкосмяване, е необходимо да бъде проведен целия курс от процедури. В повечето случаи те са 6-8 за зони по лицето и около 5-6 за зони по тялото.

Към началото

Болезнена ли е лазерната епилация? 

Усещането по време на процедура лазерна епилация е строго индивидуално. Също така то зависи и от използвания лазерен апарат и уменията на специалиста.

При процедура с диоден лазер процедурата принципно е безболезнена. Усеща се леко боцкане, представляващо унищожаването на космените фоликули. С помощта на специален накрайник се прилага метода на студена анестезия на кожата, т.е. с охлаждане на околната кожа се гарантира безболезненост и комфорт по време на процедурата.

Към началото

Безопасна ли е лазерната епилация? 

При провеждане на процедурата от компетентен специалист с подходящ апарат, при правилни настройки на лазера и при спазване на указанията преди и след процедурата, лазерната епилация е безопасна.

Поради прецизната дължина на вълната, лазерът се концентрира единствено и само върху космения фоликул без да засяга околните тъкани и органи.

В изключително редки случаи може да се получи реакция на кожата под формата на зачервяване или обрив, които отминават за няколко часа.

Към началото

КАДИФЕ

Какъв лазер да избера?

Съществуват няколко основни вида лазерни системи за обезкосмяване. Те се различават по дължината на вълната и продължителността на импулса, които от своя страна играят определяща роля за ефективността на процедурата.

Рубиновият лазер е с дължина на вълната 694 nm и възможностите му са ограничени. Това е първият създаден лазер за епилация и отдавна е морално остарял и изведен от експлоатация.

Александритният лазер е с дължина на вълната 755 nm. В най-високия си клас те представляват медицинска апаратура. С него успешно се третират светли и тънки косми, но възможностите му са ограничени по отношение на тъмна кожа и кожа с тен. Процедурите с тях са сравнително по-кратки, тъй като не се налага нанасяне на гел върху третираната зона.

Nd: YAG лазерът е с дължина на вълната 1064 nm, близка до инфрачервената зона от светлинния спектър. Ефективен е за всички типове кожа, но не влияе върху фини косми. Основен недостатък е болезненото усещане по време на процедурата.

Диодният лазер е с дължина на вълната 800-810 nm. Светлината на лазера се генерира от комбинация от диоди и полупроводници. С него може да се третират всички типове кожа. Диодният лазер с дължина на вълната 808 nm е считан за златения стандарт в лазерната епилация, а в комбинация със супер мощни лазерни барове процедурите са ненадминати по ефективност, комфорт и бързина.

Към началото

КАДИФЕ

Предпочитаният лазер за работа в студио КАДИФЕ е FOTORA.

Лазерът е диоден с дължина на вълната 808 nm. Считан е за златния стандарт в лазерната епилация. Основава се на последно поколение технологии и съвременни клинични проучвания.

Технологията “in motion” осигурява постоянна изходна енергия и ефективна  енергийна плътност, допринасящи за нивото на комфорт. Апаратът притежава лазерна глава, състояща се от 10 мощни лазерни бара. Възможността за работа с 10 шота в секунда позволява не само ефикасно унищожаване на космите, но и стимулира възстановяването на колагена. Работата на много къса дължина на импулса способства и за съкращаване на времето на процедурата.

Апаратът е снабден с двойно по-мощна охлаждаща система от стандартните, базирана на технологията на сапфирения кристал.

Високият стандарт осигурява бързи, ефективни и безболезнени процедури за перманентна епилация.

Към началото

Колко процедури са необходими?

Човешкото тяло е покрито с косми, които във всеки отделен момент се намират в различна фаза на растеж. Цикълът на растеж преминава през 3 фази с различна продължителност.

Активната фаза на растеж, когато космите израстват на дължина, се нарича анагенна фаза. Само около 20% от космите се намират в активната фаза на растеж. Това са и космите, които могат да бъдат унищожени с лазерна епилация по време на единична процедура.

Когато космите достигнат максималната си дължина, те преминават във фаза катаген. Характеризира се с прехода към обратно развитие.

Следва фаза на покой – телоген, след която косъма се изтласква на повърхността и пада.

Енергията на лазера може да достигне единствено до корена на косъм в активна фаза на растеж, за да го унищожи.  Единичната процедура лазерна епилация влияе само върху космите, които са в активна фаза на растеж и не може да повлия върху космите, които са в покой.

Поради тази причина трайното обезкосмяване се постига с няколко продецури. Периодичността между процедурите гарантира, че ще бъдат унищожени фоликулите на всички косми, когато те са във фаза на растеж.

В зависимост от индивидуалните особености и разположението на третираната зона специалистите препоръчват да бъде проведен пълен курс от процедури. В повечето случаи те са 6 за зони по лицето и около 6-8 за зони по тялото. Интервалът от време между отделните процедури зависи от третираната зона – около 20 дни за зони по лицето, 45-60 дни за зони по тялото.

Към началото

Какви са предимствата на лазерната епилация?

 • премахва нежеланото окосмяване;
 • отстранява завинаги врасналите и растящи навътре косми;
 • стяга порите; 
 • избелва кожата;
 • омекотява кожата;
 • намалява тъмните петна; 
 • засилва метаболизма;
 • изхвърля токсините.

Към началото

Какво трябва да знам преди лазерната епилация?

Преди и след процедурата

 • не излагайте на слънце или солариум третираната зона 14 дни преди или след процедурата;
 • не използвайте продукти за изкуствен тен или обезцветители на косми 14 дни преди процедурата;
 • не използвайте ексфолиация или пилинг на третираната зона 7 дни преди процедурата;
 • не приемайте медикаменти, подпомагащи растежа на космите поне 14 дни преди процедурата;
 • не премахвайте окосмяването с кола маска, епилатор или друг метод на отскубване на космите преди процедурата – 30 дни за зона на лицето и 45-60 дни за зона по тялото;
 • препоръчително е третирането на зоната със слънцезащитен крем с UV фактор 50+ през седмицата преди процедурата, да се избегне натрупване на тен;
 • препоръчително е при къпане да не се използва гореща вода (над 36°С) 2 дни преди и след процедурата;
 • препоръчително е да се избягват интензивни тренировки 2 дни преди и след процедурата;
 • препоръчително е да не се ползва сауна и басейн 2 дни преди и след процедурата;
 • третираната зона трябва да бъде избръсната гладко 1 ден преди процедурата. Важно е кожата да не бъде наранена, а космите да бъдат възможно най-къси, за да се гарантира ефективна и безболезнена процедура;
 • ако се налага излагане на слънце преди или след терапията, използвайте слънцезащитен крем с UV фактор 50+.

В деня на процедурата

 • не нанасяйте крем, лосисион, пудра, дезодорант или друга козметика върху зоната, която ще бъде третирана;
 • хидратирайте добре третираната зона, за да се избегне изсъхване и раздразнение на кожата;
 • намажете обилно третираната зона със слънцезащитен крем с UV фактор 50+ непосредствено след процедурата и поддържайте през следващите 14 дни;
 • покрийте третираната зона с удобни дрехи след процедурата;

Противопоказания за извършване на процедура лазерна епилация

 • открити рани или обриви в зоната на процедурата;
 • сърдечни заболявания или проблеми, включително аритмия и наличие на пейсмейкър;
 • бременност, кърмене;
 • диабет;
 • онкологични заболявания;
 • инфекциозни заболявания;
 • чернодробни заболявания;
 • при оперативно лечение в близкото минало;
 • фоточувствителност, фотоалергии, келоидни заболявания;
 • при наличие на метални импланти в тялото;
 • при наличие на татуировки върху или в близост до третираната зона;
 • при лечение на акне с препарати Тигасон, Роакутан, Неотигазон и подобни;
 • при терапия с СО2 лазер или дермабразио;
 • при скорошно ексфолиране на кожата (до 7 дни преди процедурата);
 • при скорошно излагане на слънце (до 7 дни преди процедурата);
 • при извършване на процедурата върху кожа с много тъмен тен поради риск от изгаряне и намалена ефективност.

Към началото

Колко време продължава процедурата?

Продължителността на процедурата лазерна епилация зависи от големината на третираната зона, вида на косъма, вида лазер и уменията на специалиста.

При процедури с диоден лазер малките зони (зони по лицето, подмишници, бикини линия) отнемам няколко минути, докато за по-големите зони по тялото (ръце, крака, гръб, интим) са необходими между 30 и 60 минути. 

Към началото